Diensten: volledige opdracht
Opdrachtgever: particulier
Realisatie: Bouwbedrijf Derks, Cuijk

Uitbreiding en verbouwing van een vrijstaande woning met werkruimte in het buitengebied van Oosterhout, Overbetuwe.

In het bestaande gedeelte werden verbeteringen aangebracht uit het oogpunt van functionaliteit (herindeling), energiebesparing (isolatie en kierdichting) en gezondheid (o.a. ventilatie). Het plan als geheel was vooral bedoeld om de gebruiksmogelijkheden van de woning te verbeteren en extra ruimte te creƫren voor de nieuwe bewoners.

Door de bestaande garage iets te vergroten kon op de begane grond een werkruimte worden gemaakt, en op de verdieping twee nieuwe slaapkamers voor de kinderen van het gezin. Cruciaal voor het plan was het verbinden van deze nieuwe functies met de bestaande woning; er is een verschil in verdiepingshoogte, en de vrije hoogte onder de kapconstructie is beperkt. De verbinding is op een natuurlijke wijze vormgegeven (ruimtelijk, functioneel en bouwtechnisch) en gerealiseerd.

Door de uitbreiding niet alleen in het vergroten van een garage, maar vooral in het vergroten van de woning te zoeken en de kap van de garage daarbij 90 graden te draaien, is een nieuwe ruimtelijke structuur ontstaan met optimale mogelijkheden voor het gebruik, zowel op de begane grond als op de verdieping. De werkruimte, met een eigen toegang en uitzicht op de omliggende boomgaarden, is onderdeel van het geheel.