Nieuwsberichten

Klimaatakkoord: de belangrijkste plannen op een rij

21 Dec. 2018, Bron: nu.nl
Na maanden onderhandelen is het klimaatakkoord vanmiddag overhandigd aan het kabinet. Op meer dan 200 pagina's staan plannen om de CO2-uitstoot in Nederland terug te brengen. In 2030 moet die met 49 procent zijn gedaald ten opzichte van 1990. Dit zijn de belangrijkste maatregelen die je als burger gaat merken:

  • In 2021 moeten alle gemeenten bekendmaken wanneer welke wijk in Nederland van het gas af gaat.
  • Huiseigenaren die als gevolg hiervan hun huis ingrijpend moeten verduurzamen kunnen een goedkope gebouwgebonden lening krijgen. Die lening gaat mee met het huis bij de verkoop en 'hangt' dus niet aan de eigenaar.
  • De belasting op gas gaat omhoog. Om mensen met een minimuminkomen tegemoet te komen, wordt de jaarlijkse teruggave van energiebelasting vier jaar verhoogd.
  • Woningcorporaties moeten de startmotor vormen van de verduurzaming van onze huizen, het gaat om 30.000 tot 50.000 huizen per jaar. De corporaties krijgen hier extra geld voor. Als woningcorporaties op grote schaal beginnen wordt het energiezuiniger maken van je huis snel goedkoper is de verwachting.
  • Verhuurders worden verplicht om woningen te verduurzamen. De energieprestatie van de woning zal sterker gaan meetellen in de maximale huurprijs.

Banken willen meer financieringsruimte voor duurzame woningen

16 Jan. 2017, Bron: nu.nl
Consumenten zouden meer financieringsruimte moeten krijgen voor een duurzame woning. Zo zou de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) verruimd kunnen worden voor zogenoemde nul-op-de-meterwoningen, bepleit de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

Hoe het aardgas verdwijnt uit Nederland

7 Dec. 2016, Bron: nos.nl
Afgelopen vrijdag nam het kabinet stilletjes een historisch besluit dat vanochtend werd gepresenteerd in de 'Energieagenda': de verplichting om huizen aan te sluiten op het aardgasnetwerk wordt geschrapt uit de wet. Het is het begin van het einde van een tijdperk dat Nederland warmte, comfort en rijkdom bracht. Restwarmte uit de industrie, verwarming uit elektriciteit en geothermie moeten de komende decennia het aardgas gaan vervangen.

Prijs van monument stijgt harder dan van gewoon huis

2 Dec. 2016, Bron: nos.nl
Sinds het dieptepunt in 2013 zijn de prijzen van monumentale woningen met 17 procent gestegen. Dat is fors meer dan de prijsstijging van 11 procent van gewone woningen. Dat meldt makelaarsvereniging NVM.
Het gemiddelde monument kost nu 463.000 euro. Per vierkante meter is een monument ruim 50 procent duurder dan een reguliere woning. Dat komt doordat rijks-, provinciale en gemeentelijke monumenten vaak in historische binnensteden staan en meestal mooier en bijzonderder zijn dan een dertien-in-een-dozijn-huis.

Zzp'er kan sneller hypotheek met NHG krijgen

22 Nov. 2016, Bron: nos.nl
Zzp'ers komen vanaf 1 december eerder in aanmerking voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie. Nu is het nog een vereiste dat een zelfstandige minstens drie jaar voor zichzelf werkt. Die termijn gaat bij een aantal hypotheekverstrekkers omlaag naar één jaar.

T 024-3244660