Groene daken

Een groen dak heeft een natuurlijke uitstraling, vermindert de opwarming van de leefruimte (tuin, straat, plein) in dichtbebouwde gebieden, verlaagd het energiegebruik van een gebouw (koelinstallaties), is water-accumulerend (ontlast daarmee het rioolstelsel), vangt fijnstof uit de lucht op én wat minder bekend is maar van bijzonder belang: het draagt bij aan de biodiversiteit.

In veel stedelijke gebieden zoals wijken, buurten en woonerven zijn groenvoorzieningen naar verhouding beperkt aanwezig terwijl dit van grote invloed is op de beleving en kwaliteit van onze leefomgeving. Het aanbrengen van vegetatie op platte of licht hellende daken biedt hier mogelijkheden. De belangstelling neemt toe, maar de vraag is nog vaak: wat levert het ons op behalve de uitstraling en de isolerende werking?
Dat veel groen in dichtbebouwde gebieden een positieve invloed heeft op mensen is algemeen bekend. Minder bekend is dat groene daken een bijdrage kunnen leveren aan het vergroten van de biodiversiteit (verscheidenheid aan leven in een bepaald gebied). Groene daken kunnen heel nuttig zijn voor insecten zoals vlinders en bijen die in hun voortbestaan worden bedreigd. Het aantal insecten, waaronder vlinders, is in Nederland in de afgelopen 30 jaar afgenomen met bijna 75% (bron: Vlinderstichting). Bijen zijn onmisbaar voor de bestuiving van gewassen die ons weer tot voedsel dienen. Groene daken met nectar- en waardplanten zijn aantrekkelijk voor vlinders en bijen. Nectarplanten dienen als voedsel voor de bijen en vlinders. Waardplanten vormen als rupsenvoedsel een onmisbare schakel voor de ontwikkeling van ei tot vlinder.
QAN Architectuur heeft groene daken toegepast in verschillende projecten, en we zien dat het werkt, ook midden in de stad. Groene daken zijn betaalbaar, eenvoudig (door u of ons) aan te leggen en vragen weinig onderhoud, afhankelijk van de vegetatiesoorten. Overigens, de dakconstructie hoeft niet altijd verzwaard te worden, zie het artikel op onze weblog met een praktijkvoorbeeld. Meer weten? We maken graag een vrijblijvende afspraak om u nader te informeren over de mogelijkheden.

T 024-3244660